De zin & onzin van Awareness/bewustzijnsdagen…

Deze week was het weer zover…
Awareness/bewustzijnsdag voor mensen met sydroom van Down.
Een ganse dag waarop ze je met chromosomen teveel of te weinig om de oren slingeren in de hoop dat mensen met dat syndroom meer als “normaal” worden behandeld.
WAT is normaal trouwens?
Zo zag ik vandaag tijdens m’n research voor deze blog op Google dat er op 2/4 een dag poeha zal gemaakt worden rond autisme waarop er opnieuw zal opgeroepen worden om aub voor één uur op je status te zetten dat “zo’n” kinderen normaal moeten behandeld worden met de verdoken bijklank dat je een onmens bent als je het niet doet.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen bewustmaking, maar ik vraag me echt af of dit wel de juiste manier is. Wat hebben mensen met de aandoening van de dag aan een dag/status waarop je virtueel staat te roepen dat je hen wel waardeert? Eén dag om vervolgens de andere 364 dagen weer in een wij/zij gewoonte te hervallen?
Voor mij komen die dagen meer over als van de ene kant staan roepen : zie eens hoe flink wij zijn! En van de andere kant te staan zuchten van : ok, ’t is goed, dan ons geweten is bij deze weer 364 dagen gesust.
Zou de wereld niet veel mooier worden mochten er elk jaar 365 bewustzijnsdagen zijn die onze unieke talenten in de verf zetten?
Zou de wereld niet mooier zijn mochten we 365 dagen elkaars “anders” zijn omarmen?
Zou de wereld niet aangenamer zijn mochten we onze unieke talenten benutten om met anderen te verbinden die dat unieke talent niet hebben? Want wie weet kunnen we elkaar we elkaar wel sterker maken mochten we onze unieke talenten inzetten om anderen te helpen in hun leven/groei?
Volgens mij wel…
En dat is de grootste reden waarom ik 24/7 doe wat ik doe & niet doe wat wat ik niet doe…met de kudde meedoen aan bewustzijnsdagen & statussen zetten om te tonen dat “zo’n” kinderen ook gevoelens hebben, want zo werk ik naar mijn gevoel mee aan positieve discriminatie. Want discriminatie in positieve of negatieve vorm blijft nog altijd discriminatie & daar weiger ik een bijdrage aan te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *